Italiaanse Wijnen

Wijnen

Basis

Geavanceerd

Wijnlanden

Italiaanse Wijnen

Italiaanse wijnen hebben een uitstekende naam, ook in ons eigen land. Dit komt onder andere door het feit dat er in ItaliŽ gewerkt wordt met uitstekende etiketten. Op die manier valt ervan de kwaliteitswijn precies te zeggen waar deze vandaan komt, om de oorsprong op die manier gemakkelijk te kunnen achterhalen. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van uitstekende productiemethoden om de wijn uiteindelijk bij ons in de winkel te krijgen zoals we dat graag hebben, om er optimaal van te kunnen genieten.

Italiaanse wijnen: eigen druivensoorten

Het mooie van de Italiaanse wijnen is dat er gebruik gemaakt wordt van de eigen druivensoorten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de Grillo en de Aglianico. Dit zijn druivensoorten die we eigenlijk alleen in ItaliŽ vinden. ItaliŽ kiest daarmee een andere koers dan veel andere wijnlanden, die zich hebben laten verleiden tot het gebruik van de internationaal bekende druivensoorten. Juist daarom is er binnen de Italiaanse wijnen vaak sprake van een unieke smaak, die er voor zorgt dat veel mensen juist de Italiaanse wijnen zo ontzettend lekker vinden. Vanwege het grote aantal soorten druiven worden er bovendien veel verschillende soorten wijn gemaakt.

Italiaanse wijnen: verschillende soorten klimaten

Het mooie van de Italiaanse wijnen is dat er ook sprake is van veel verschillende soorten wijnen. Dit komt onder andere door het feit dat er in ItaliŽ sprake is van een aantal uiteenlopende klimaten. Zo is het in de bergen bijvoorbeeld vrij nat en koel, terwijl het elders in het land juist erg warm en droog is. Aan de hand hiervan is het mogelijk om totaal verschillende wijnen te maken, die verschillende groepen mensen kunnen bekoren. De Italiaanse wijnen zijn om die reden dan ook moeilijk te groeperen, aangezien er verschillende klimaten heersen die voor andere smaken zorgen.

Italiaanse wijnen: speciale technieken

Voor de Italiaanse wijnen wordt er daarnaast nog vaak gebruik gemaakt van speciale technieken. Dit zorgt er in combinatie met de verschillende klimaten voor dat de wijnen uit dit land duidelijk een eigen karakter krijgen. Zo is het mogelijk om de typische smaak voor een Italiaanse wijn te krijgen, al loopt dit sterk uiteen vanwege het verschil in het klimaat. Desalniettemin zorgt bijvoorbeeld het in laten drogen van de geplukte druiven er bij de Recioto en de Passito voor dat er een typische smaak ontstaat. Zo hebben de Italiaanse wijnen in de loop der tijd voor hun eigen populariteit weten te zorgen.

Italiaanse wijnen: Verenigde Staten van Europa

Italiaanse wijnen zijn afkomstig uit een land dat oorspronkelijk de kant op de Verenigde Staten op leek te gaan, zoals we dat nu kennen. Binnen ItaliŽ hielden de verschillende wijnboeren er zo hun eigen ideeŽn op na en waren ze niet van plan toe te geven aan de denkwijze van de ander. Op die manier gingen de verschillende gebieden eigenlijk allemaal hun eigen kant op en ontstonden er een aantal verschillende soorten wijnen. Tegenwoordig is dit binnen de Italiaanse wijnen al een stuk minder, maar feit blijft dat er een grote verscheidenheid valt waar te nemen.