Rode Wijnen

Wijnen

Basis

Geavanceerd

Wijnlanden

Rode Wijnen

Rode wijnen worden over het algemeen gezien als het meest interessant wanneer het aankomt op wijn. De echte wijnkenners houden zich dan ook vooral bezig met de rode wijnen. Dit komt onder andere door het feit dat deze wijnen er in werkelijk allerlei verschillende soorten zijn. Zo is het heel interessant om een groot aantal van de wijnen te leren kennen en op die manier tot een bepaalde hoeveelheid kennis te komen. Daar komt bij dat de rode wijnen over het algemeen veel bij het eten worden gedronken, waarmee ze gastronomisch interessant zijn.

Rode wijnen: kleur van de wijn

De kleur van de rode wijnen wordt bepaald door het druivenras dat er wordt gebruikt. Op die manier is het dan ook mogelijk om aan de hand van de kleur wat te zeggen over de druiven die er gebruikt zijn. Om dit te kunnen doen dient u natuurlijk wel goed op de hoogte te zijn van een groot aantal rode wijnen. Bovendien zijn jonge rode wijnen vaak wat paarsig van kleur, terwijl dit langzaam verandert in oranje zodra de wijn stukje bij beetje ouder begint te worden.

Rode wijnen: droog of zoet

Binnen de rode wijnen is de keuze tussen droog of zoet een stuk minder bekend. Toch valt er op basis van de hoeveelheid restsuiker wel degelijk een onderscheid te maken tussen de beide varianten. Daar dient bij te worden aangetekend dat de meeste rode wijnen droog van smaak zijn. Dit komt door het feit dat alle restsuikers er inmiddels uit is vanwege de gisting. Desalniettemin is het mogelijk om voor een variant te kiezen waarin zoveel suiker zit dat er wel degelijk restsuiker achterblijft. In dat geval kan er dus worden gesproken van rode wijnen die zoet van smaak zijn.

Rode wijnen: combinatie met eten

De combinatie tussen rode wijnen en eten is natuurlijk bij iedereen bekend. Het is echter nog niet zo gemakkelijk om aan te geven welke wijn het best past bij welk eten. Zo stellen de meeste mensen eenvoudig dat rode wijnen vaak gedronken dienen te worden bij het eten van rood vlees of kazen, terwijl dit niet altijd het geval is. Het is gedeeltelijk een kwestie van smaak, maar daarnaast ook het werk van een sommelier om de juiste rode wijnen uit te zoeken. Wel kan er worden gezegd dat krachtige rode wijnen met veel tannine ervoor zorgen dat vette en koolhydraatrijke gerechten soepeler en smaakrijker maken.

Rode wijnen: temperatuur van de wijn

Om de juiste rode wijnen bij de juiste gerechten te kiezen is het tevens van belang om de temperatuur van de wijn goed te laten zijn. Anders dan de witte wijnen komen de rode wijnen doorgaans niet uit de koelkast, aangezien deze op kamertemperatuur gedronken dienen te worden. Desalniettemin is er wel degelijk sprake van verschillen op dit gebied. Zo doen sommige wijnen het beter wanneer de temperatuur meer richting die van de kelder gaat. Afhankelijk van het type wijn kan de beste temperatuur voor de rode wijnen worden gekozen, om zo een optimale smaak te kunnen garanderen.