Witte Wijnen

Wijnen

Basis

Geavanceerd

Wijnlanden

Witte Wijnen

Op het gebied van witte wijnen zijn er tal van onderscheiden te maken. Dit zorgt ervoor dat de witte wijn een stuk complexer is dan veel mensen in eerste instantie denken. Om die reden is er dan ook relatief veel te leren over deze wijn, ook al weet lang niet iedereen dit. Door bijvoorbeeld te kijken naar de verschillen tussen een droge, een halfzoete en een zoete witte wijn valt er veel te leren. Al deze witte wijnen kennen een andere smaak, die natuurlijk ergens door wordt veroorzaakt. Door nu juist naar dit aspect te kiezen wordt het mogelijk zelf en voorkeur te ontwikkelen voor een bepaalde soort wijn. Het drinken van de witte wijnen kan bovendien tijdens verschillende gelegenheden, waardoor het mogelijk is meerdere voorkeuren te ontwikkelen.

Witte wijnen: droge varianten

In de droge witte wijnen zit nog maar nauwelijks restsuiker. Op die manier is de zoete smaak van de witte wijn niet aanwezig en wordt er gesproken van een droge witte zijn. Een van de meest droge witte wijnen die er is komt uit Frankrijk en heet de Muscadet. Over het algemeen wordt er op het etiket van een droge witte wijn gesproken van 'sec' of 'dry'. In Duitsland spreekt men van 'Trocken', maar bedoelt men hetzelfde. Door op zoek te gaan naar deze termen op het etiket zal u gemakkelijk een droge witte wijn kunnen vinden.

Witte wijnen: halfzoete varianten

Er zijn daarnaast ook witte wijnen waarin nog wat meer restsuiker zit. Over het algemeen kiezen mensen hiervoor die geen behoefte hebben aan een zoete witte wijn, maar de droge variant te zuur vinden. Het restsuiker dat zich nog in de wijn bevindt zorgt ervoor dat het zure er een beetje vanaf gaat, waardoor de wijn ook voor hen goed te drinken is. De halfzoete witte wijnen zijn te herkennen aan de termen 'demi sec', 'Halbtrocken' of 'Feinherb' op het etiket. Door voor deze witte wijnen te kiezen weet u zich verzekerd van in ieder geval wat restsuiker.

Witte wijnen: zoete varianten

De witte wijnen die zoet worden genoemd worden door veel mensen aangeduid als dessertwijn, terwijl dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk om een zoete witte wijn te drinken bij een paté. Aan de andere kant dient het wel gezegd te worden dat vooral studenten en jongeren veel zoete witte wijnen drinken, vanwege het feit dat deze over het algemeen een minder uitgesproken smaak kennen. Op die manier weten de zoete witte wijnen ervoor te zorgen dat meer mensen hier van houden en het dus ook gemakkelijker te drinken is.

Witte wijnen: mousserende wijnen

Tenslotte kennen we binnen de witte wijnen nog de mousserende wijnen. Dit zijn de varianten als de Champagne, waarin duidelijk bubbels waar te nemen zijn. Dit wordt veroorzaakt door het koolzuur dat er in de wijn zit, net zoals dit het geval is bij een groot aantal verschillende frisdranken. Bij de mousserende witte wijnen wordt dit koolzuur achtergelaten tijdens de tweede gisting van de wijn. Dit is normaal namelijk een moment dat men het koolzuur eruit haalt, om uiteindelijk tot de reguliere witte wijnen te komen. De mousserende witte wijnen doen het vooral goed tijdens feestjes en andere speciale gelegenheden.